Rendezvény bemutató

Hagyományőrző programjaink – Szihalmi lakodalmas

A TOBÁN Hagyományőrző Népművészeti Egyesület 2002. évben alakult Szihalom községben, a helyi népi hagyományok és népi kultúra megőrzése, ápolása céljából. Az egyesület tevékenysége a népi hagyományok, szokások felkutatásával és összegyűjtésével indult, melynek eredményeként jött létre az összegyűjtött hagyományokat hagyományőrző programok keretében feldolgozó hagyományőrző együttes és ennek szervezeti kerete, az Egyesület.

Ennek megvalósítására az Egyesület keretén belül működik a 40 főt magában foglaló hagyományőrző gyermek-, ifjúsági- és felnőtt  tánccsoport.  A tánccsoport repertoárján szerepelnek a történeti Magyarország jellegzetes tájegységeinek táncaiból álló színpadi koreográfiák: dunántúli, szatmári, mezőségi, széki, rimóci, moldvai, somogyi, sárközi, bagi táncok koreográfiája.

Az Egyesület feldolgozta a Szihalmi lakodalmas témakörét és ebből egész estét betöltő koreográfiát sajátított el, amely a hagyományos lakodalmak manapság alig-alig létező bemutatásával, a lakodalmas ételek feltálalásával, eredeti vőfélyszövegek beiktatásával, népviseletbe öltözött lakodalmi résztvevőkkel egyedi és autentikus élményt nyújt valamennyi látogató számára.